Apartats

21/12/11

La CUP retornarà els lots de Nadal que rebi de l'Ajuntament

El conseller de la CUP a la Companyia d'Aigües de Vilanova, Sergi Garcia, ha retornat avui dimecres el lot de Nadal que ha rebut com d'aquest organisme municipal. La CUP reitera amb aquest acte que creu ni just ni defensable regalar lost de Nadal als reporesentants polítics, i menys en l'actual situació de crisi. Es dóna la casualitat que les darreres reunions de la Companyia han tractat justament de l'augment de la taxa sobre l'aigua, que el govern volia fixar en un 9% i que la CUP, entre d'altres, va aconseguir frenar.

La CUP, a més, fa extensiva la seva posició a la resta d'organismes municipals i al grup municipal i tornarà a proposar que s'eliminin els lots de Nadal, almenys per als representants polítics. Cal recordar que els representants a la Companyia d'Aigúes, així com a la resta d'organismes autònoms i empreses municipals, no perceben cap sou ni dieta per la seva tasca.

20/12/11

La CUP mostrarà la seva preocupació per la reducció d’espais municipals per a actes públics

La nova normativa de la Generalitat podria arribar a impedir la celebració d'actes públics a la Peixateria Vella, i la construcció del nou Auditori ha eliminat també la Zona XXI com a espai per a actes públics, més enllà dels propis del Conservatori de Música. Dos espais menys just quan es debat la insostenibilitat de llogar cada any un envelat costós i poc operatiu, i quan l'espai emblemàtic del Molí de Mar està greument amenaçat per una sentència judicial provocada per un veí molest amb el soroll. La situació resulta greu per a la CUP i està estudiant com abordar el tema al Ple municipal.

19/12/11

La Generalitat retalla l'oferta formativa als menors que no han acabat l'ESO

La CUP va ser informada en la darrera comissió informativa municipal d'Ensenyament que la Generalitat renovarà els dos Plans de Qualificació Professional Inicial (PQPI) que es desenvolupen a l'Escola d'Art i que depenen del Lluch i Rafecas, però que probablement reduirà a la meitat aquests programes a l'antiga Paperera. Aquests programes van adreçats a alumnes majors de 16 anys que no han superat els estudis d'ESO i els permet accedir a una forma general bàsica i una de laboral específica, amb pràctiques a empreses, per poder optar al mercat de treball amb garanties. Després de la campanya de criminalització del jovent anomenant-los "Generació Ni-Ni", resulta obvi que retallant aquests programes es degrada encara més el futur del jovent vilanoví.

14/12/11

S'aproven les mocions de la CUP sobre la recollida d'oli domèstic i el procés participatiu per definir el model de Festa Major

El ple d'aquest dilluns 12 de desembre va aprovar per unanimitat les dues mocions de la candidatura municipalista. 

La primera a ser aprovada va ser la de realitzar un procés participatiu per redefinir l'actual model d'organització de la Festa Major vilanovina. Com ja es va dir al ple, la intenció de la CUP no és posar en dubte la tasca de les persones individuals que durant 15 anys han exercit de Pabordes, sinó valorar, analitzar i millorar aquest model d'organització i coordinació de la Festa que a dia d'avui té força mancances. Amb tot, durant els propers tres mesos s'iniciarà un procés on totes les persones i entitats interessades hi tindran veu.

La segona moció aprovada fou la d'habilitar progressivament punts de recollida fixes d'oli domèstic als diferents barris de la ciutat. La CUP no demanava instal·lar un contenidor de més, sinó establir punts fixes estratègics més enllà del Punt Net i la deixalleria mòbil per animar a la gent a no llençar l'oli a l'aigüera, fet que contamina enormement. Tot i que la moció va ser aprovada va quedar en funció de la disponibilitat pressupostària de l'Ajuntament, fet que obliga a la CUP a estar-hi a sobre i pressionar, ja que sense la voluntat política del govern no es durà a terme.

El Ple aprova constituir una comissió municipal per abordar els desnonaments

El Ple del passat dilluns 12 de desembre va aprovar una moció de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, presentada pel PSC, que demana la constitució d'una comissió municipal per abordar els desnonaments per impagament de la hipoteca que estan deixant centenars de famílies al carrer. La comissió tindrà la missió de mediar amb bancs i caixes per evitar el major nombre de desnonaments possibles, així com per acordar la sortid al mercat de lloguer, a preus socials, del nombrós estoc de pisos buits en mans de bancs i caixes que hi ha la nostra ciutat. El Ple, a més, va acordar que el primer punt a tractar en la nova comissió municipal sigui la moció que portava la CUP al Ple, on es plantejava un innovador mecanisme de subrogació d'hipoteques per part de l'Ajuntament, a través del qual l'Ajuntament es quedaria la propietat dels pisos en procés de desnonaments, augmentant així el parc públic d'habitatge.
En la seva intervenció al Ple, però, la CUP no va deixar de titllar "d'hipòcrita" el fet que fos el PSC qui presentés la proposta: qui, sinó el PSC-PSOE des de l'Estat, la Generalitat i l'Ajuntament, ha estat darrera de la política d'afavorir bancs i caixes i portar les famílies als desnonaments?

9/12/11

Mesures per reciclar l'oli domèstic, la darrera moció de la CUP al ple de desembre

La CUP presentarà una tercera moció al ple del 12 de desembre, on es demana que s’augmentin els punts existents a la ciutat per a la recollida de l’oli domèstic. L’objectiu és sensibilitzar la ciutadania de la importància del reciclatge de l’oli i augmentar el volum de recuperació d’aquest tipus de residu.

Es calcula que cada ciutadà consumeix anualment  una mitjana de 12 litres d’oli, la immensa major part dels quals van a parar al sistema de clavegueram. S’estima que un sol litre d’oli domèstic és capaç de contaminar 1.000 litres d’aigua.

Amb aquestes dades a la mà entenem prioritari incorporar sistemes de recollida d’oli domèstic al sistema de reciclatge municipal per tal d’avançar en les politiques a favor del medi ambient i el reciclatge.

8/12/11

Un procés participatiu per definir un nou model de Festa Major

La Candidatura d'Unitat Popular presenta una moció al ple del proper dilluns 12 de  desembre en la qual demanarà que l’Ajuntament convoqui, abans de tres mesos, un procés participatiu en què tota la ciutadania, i especialment les entitats, estigui convidada per  debatre i definir un nou model de Festa Major de Vilanova i la Geltrú. Fruit d’un debat col·loqui obert a la ciutadania, la CUP va recollir la voluntat manifesta de replantejar el model actual de gestió i organització de la Festa Major.

El sentit d’aquesta moció, en tot moment, no és qüestionar la tasca que han fet totes i cada una de les persones que han contribuït a desenvolupar la Festa Major, sinó preservar la Festa com a espai d’expressió cultural dels ciutadans. Dotar-los de major poder per decidir com s’organitza i, així, fer-los partícips de la mateixa.

7/12/11

La CUP obre noves vies per ajudar a les famílies a punt de ser desnonades

La CUP presentarà al  proper ple municipal una moció per ajudar algunes de les famílies amb processos de desnonament. En aquest sentit, la proposta de la CUP demana que l’Ajuntament inclogui una partida en el proper pressupost per adquirir alguns dels habitatges en procés de desnonament de la ciutat. La iniciativa pretén disminuir, en la mesura del possible, la xifra de famílies amenaçades de quedar-se sense llar.

La moció planteja que l’Ajuntament subrogui algunes de les hipoteques d’habitatges de la ciutat que han de ser desnonats. S’hauria de prioritzar aquelles propietats per les quals el pagament de la hipoteca restant  representés per a l’Ajuntament un estalvi en la compra de l’habitatge respecte al preu de mercat. A canvi, els propietaris en sortirien doblement beneficiats. Per una banda, des de l’Ajuntament se’ls garantiria la permanència a la seva llar a canvi d’un lloguer social per un període mínim d’entre 3 i 5 anys, i per una altra quedarien lliures del deute amb l’entitat bancària. A més a més, aquesta mesura permetria augmentar el
parc d’habitatges de propietat municipal.

1/12/11

La CUP participa per primer cop a un Consell d'Administració del Consorci de l'Eixample Nord

Per fi! Després de quatre anys de l'existència del Consorci de l'Eixample Nord (format per l'Ajuntament i l'Institut Català del Sòl), la CUP ha pogut assitir a un dels seus consells d'administració. Estar presents o no a aquest ens no és poca cosa, ja que es tracta de l'organisme que té les competències urbanísitques sobre les més de 105 hectàrees que té el sector Eixample Nord. El Consorci en marca els tempos, els criteris, les prioritats, etc. L'Eixample Nord és el sector més gran de la ciutat que queda per desenvolupar, una autèntica ciutat dins la ciutat, i la CUP volem ser-hi presents i seguir-li els passos ben d'aprop perquè els tempos urbanístics de l'Eixample Nord els marqui la demografia i les necessitats de la ciutat i no els interessos polítics o econòmics de torn.

En el consell d'avui, a part de la protocolària renovació de càrrecs (ja que era el primer des de les passades eleccions municipals) cal destacar la informació rebuda sobre les negociacions que està duent a terme l'INCASOL amb Subirats Berenguer, l'empresa que té els drets de construcció a la Platja Llarga i que van ser repercutits a l'Eixample Nord per poder conservar-la. Les negociacions van en el sentit d'allargar el conveni per retardar el màxim la compensació d'aquests drets a l'Eixample Nord, mentre per altra banda se li van concedint drets en d'altres municipis on hi ha processos d'urbanització de l'INCASOL més avançats com a compensació.