31/5/12

Tenim Cinema fins el setembre. De moment...

L'Ajuntament de Vilanova i els representants dels propietaris de l'immoble del Cinema Municipal Bosc han acordat prorrogar el contracte vigent que afecta l'equipament fins a 30 de setembre de 2012. El contracte vencia el proper mes de juny i ambdues parts segueixen en negociacions per mantenir el Cinema Bosc, gestionat per Neàpolis. Segons l'Ajuntament, la pròrroga permetrà "arribar a acords més precissos sobre la durada i vigència del contracte per tal de garantir una continuïtat a llarg termini d’aquest servei cultural, tenint en compte, també,  que la viabilitat del projecte depèn, en bona part, de la incorporació de tercers agents interessats pel projecte i que hauran d’ajudar a fer-ho possible". L'Ajuntament assegura, a més, que la programació seguirà en actiu fins la nova data pactada.

L'Ajuntament signa un crèdit amb Bankia i 10 entitats més


El crèdit ICO imposat per l'Estat serà finalment repartit, com un pastís, entre 11 entitats bancàries, que ja han signat els crèdits que els han tocat (com la rifa) amb l'Ajuntament de Vilanova. Recordem que cada crèdit té un interés del 7%, cap any de carència i un termini de 10 anys per ser retornat, i que l'interés va vinculat a la prima de risc del deute espanyol i, per tant, previsiblement com pitjor vagi Espanya, pitjor anirà a les finances municipals. A continuació la relació de bancs i quantitat dels crèdits:


BBVA 1.697.557
SANTANDER 3.100.622
SABADELL 2.558.555
CAIXABANK 3.131.138
POPULAR 3.329.884
CAM 1.176.725
BANESTO 2.597.768
BANKINTER 874.075
BANKIA 1.659.862
NOVAGALICIA 4.838.080
CAJAMAR 24.847
TOTAL: 24.989.118

30/5/12

La Fira-E ha costat 3 vegades més que l'any passat

La segona edició de la Fira d'Ensenyament, que enguany s'ha traslladat de Neàpolis a la Plaça de la Vila, ha costat uns 18.000 euros o més. A falta d'una xifra final, la fira ha d'haver costat més del triple del que va costar l'any passat. Com sabeu, la Fira-E és un conjunt d'estands de les ofertes educatives de la comarca adreçades als estudiants de secundària, complementada per un servei d'atenció i orientació individual que, segons dades de l'Ajuntament, ha atès 167 persones en aquesta edició. La suspensió de la fira en primera instància per l'amenaça d'una tempesta, i el fet realitzar-se a l'exteriors (cost estands, connexió, etc) han encarit enormement el cost d'aquesta fira, fet que hauria de fer replantejar-la en la seva nova ubicació.

La CUP proposa celebrar una gran audiència pública per tractar a fons la lluita contra l´atur a la ciutat


La primera moció que presenta la CUP al proper ple proposa un gran fòrum on els grups municipals i la ciutadania exposin les seves fòrmules i iniciatives concretes per crear ocupació a la ciutat.

La crisi capitalista que estem patint ha dut a la comarca i la ciutat a nivells d’atur d’una gravetat extrema. La comarca del Garraf té una taxa d’atur del 17,14%, i la ciutat de Vilanova i la Geltrú arriba ja al 18,97% segons les dades de la Mancomunitat Penedès Garraf del darrer mes d’abril. A la gravetat de la situació actual cal sumar-li la incertesa del futur i el temor a que aquests índexs augmentin i les condicions de la crisi s’agreugin encara més, amb l’increment de les desigualtats, la pobresa, la conflictivitat i la misèria entre els vilanovins que això comporta.

Des de la CUP trobem necessari i imprescindible que davant d’aquesta situació de greu crisi capitalista les forces polítiques i la ciutadania fem un sobreesforç per pensar, debatre i consensuar mesures, iniciatives i actuacions que serveixin per pal•liar la crisi laboral i social que patim els vilanovins i vilanovines, posant una atenció especial en l’atur i les iniciatives que des dels poders públics municipals es poden endegar per augmentar els llocs de treball.

Creiem, per tant, que realitzar una Audiència Pública és una iniciativa política necessària, valenta, que ens obliga a prendre partit, a pensar, proposar i oferir solucions conjuntes davant la ciutadania, així com recollir les seves reflexions, propostes i suggeriments.

Consulta la MOCIÓ

29/5/12

La CUP proposa tancar periòdicament la carretera del Pantà (BV221) per a la pràctica del ciclisme


La CUP presenta al ple del proper dilluns 4 de juny una iniciativa en forma de moció per afavorir la pràctica del ciclisme en carretera, molt popular a la ciutat i al país.

Creiem que des de l’Ajuntament s’ha de realitzar alguna acció per afavorir-ne la pràctica així com per a millorar-ne la seguretat, ja que com que es tracta d’un esport que requereix compartir la calçada amb vehicles motors, s’exposa a un grau de perillositat important.

Des de la CUP creiem que una molt bona mesura per facilitar i incentivar la pràctica d’aquest esport i donar-lo a conèixer a la gent que encara no el practica, seria tancar el tram de carretera BV-2115 (carretera del pantà de Foix) entre la segona rotonda d’entrada a l’autopista C-32 i Castellet a vehicles motors cada primer diumenge de mes o amb una freqüència que es consideri oportuna. Això permetria als ciclistes passar-hi amb més tranquil•litat i seguretat, gaudint de l’esport i el paisatge sense necessitat de preocupar-se dels vehicles motors. A més, atrauria a força gent aficionada a aquest esport d’arreu del territori.

Aquest tram de carretera és molt utilitzat pels ciclistes, ja que és un dels punts de sortida de la ciutat cap a la resta del Penedès, per la seva bellesa paisatgística o les característiques del seu traçat. Més enllà d’aquest argument, creiem que hi ha alternatives viàries suficients com perquè el trànsit motoritzat no es vegi afectat per aquesta mesura, que com a màxim només es produiria un dia al mes.

Consulta la MOCIÓ

28/5/12

#novullpagar al ple de Vilanova i la Geltrú d´aquest dilluns


La CUP presenta al proper ple una moció en suport a la iniciativa ciutadana #novullpagar

La moció, que la CUP ja ha presentat en d'altres ajuntaments, considera injust que els vilanovins i vilanovines hagin de realitzar més esforços econòmics que d’altres territoris de l’Estat espanyol en matèria d'infraestructures de transport ràpid. A més, el Govern de la Generalitat del Principat es deu en primer lloc al conjunt de la seva ciutadania i al seu benestar, prioritzant-la sempre per sobre dels interessos d’una minoria empresarial, per molt estratègica que es consideri. Per tant, creiem que l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú com a institució representativa de les vilanovines i vilanovins té el deure moral de posicionar-se en favor dels drets dels seus ciutadans i ciutadanes davant d’una situació injusta que patim des de fa anys.

Entre d'altres coses, la moció demana que l'Ajuntament dongui suport i assessorament jurídic a aquells vilanovins/es que es puguin veure afectats per les multes, alhora que insta al Servei Català de Trànsit a no tramitar les denúncies de les empreses concessionàries als i les conductores que es neguin a pagar el peatge.

Consulta la MOCIÓ

23/5/12

La CUP de Vilanova fa una enquesta de valoració de la seva tasca política. Ajuda'ns, contesta-la!

Ara fa tot just un any de les eleccions municipals en què la CUP de Vilanova va ser votada per 2.539 vilanovins i vilanovines que li van donar 3 regidors a l’Ajuntament. Per això mateix, la CUP hem convocat una nova Assemblea Popular per al proper diumenge 3 de juny a les 18:00 al Castell de la Geltrú, que dóna continuïtat a les dues anteriors Assemblees Populars: la del mes de juny a l’antic Economat Pirelli després d’eleccions per posicionar la CUP en el vot d’investidura del nou govern i la del mes de novembre a la Casa Bultó que va posicionar la CUP davant de la crisi econòmica i social.

Ara encarem una nova Assemblea Popular amb una crisi financera municipal sense precedents i una situació d’empobriment general de la ciutadania. Amb la voluntat de conéixer les crítiques i propostes dels nostres electors i simpatitzants, per tal d’enriquir aquesta nova Assemblea Popular, i millorar així la feina de la Candidatura, et demanem que omplis lliurement aquesta enquesta. En cas que no vegis formulades les preguntes que voldries, et convidem també a què lliurement ens facis els comentaris que creguis oportuns o vinguis directament a l’Assemblea Popular a expressar-te.

L'enquesta és anònima, i els resultats es tractaran a l'Assemblea Popular, però no es faran públics més enllà d'aquesta.

17/5/12

El crèdit ICO finalment ens costarà 10 milions d'euros i estarà vinculat a la valoració del deute espanyol

L'Estat va informar ahir a través del Ministeri d'Hisenda quin tipus d'interés cobraran els bancs pel crèdit ICO concedit a l'Ajuntament de Vilanova entre altres, i com es calcularà. Es tracta d'un tipus d'interés del 7% (fins ara es comptava que seria del 5 o 6%) i a més serà variable, lligat a la valoració que els mercats facin del deute espanyol. 

Aquesta notícia arriba just la setmana que la prima de risc del deute espanyol s'ha enfilat per sobre dels 500 punts, és a dir, un 5% que el bo alemany, que és el que es pren com a referència. L'Estat també ha informat l'Ajuntament de quins bancs seran els que es repartiran el crèdit imposat a l'Ajuntament: Bankinter, CAM, Banc Sabadell, Bancaixa, Banesto, BBVA, Santander i Caixa Nova Galicia. Els interessos començaran a pagar-se al juny, per comptes de l'octubre, com s'havia dit, així que enguany per comptes de 300.000 euros d'interessos del crèdit ICO, se'n pagaran 600.000. 

La CUP calcula que els ciutadans de Vilanova pagaran entre 10 i 10,5 milions d'euros d'interessos bancaris a 10 anys en relació a aquesta crèdit ICO imposat a l'Ajuntament per pagar el deute amb proveïdors fins al passat desembre. A aquests interessos cal afegir-hi els propis del deute vilanoví.  Com es recordarà, la CUP no va acceptar el crèdit ICO i fins i tot va abandonar el Ple muncipal on s'aprovava per denunciar la imposició i l'espoli que suposa aquest crèdit.

14/5/12

La ciutadania participarà en la confecció del rumb de la cultura a Vilanova

Després de mesos de treball, la CUP de Vilanova ha aconseguit unanimitat al Ple per crear el Consell Municipal de Cultura, l'òrgan que definirà les polítiques culturals municipals a llarg termini, consensuades a través de la participació ciutadana. El principal objectiu del Consell serà redactar un document base que contingui una reflexió sobre l'estat i necessitats de la cultura a Vilanova, de manera que serveixi com a primer pas per elaborar un Pla Estratègic de Cultura vigent pels propers anys. El Pla podrà ser esmenat pel Consell i, finalment, aprovat per Ple. El Consell comptarà amb representants de les entitats culturals locals i amb personalitats destacades del món cultural vilanoví que, junt als membres de la comissió informativa de Cultura de l'Ajuntament, podran fer un seguiment i avaluació de les accions i línies fixades. Celebrem que, mica en mica, la ciutadania compti cada cop més amb els mecanismes participatius que els hi corresponen per prendre part de les decisions que, en aquest cas, estan vinculades a l'àmbit cultural. És la política qui sempre ha d'estar al servei d'un projecte d'enriquiment cultural col·lectiu encapçalat per la voluntat ciutadana.

10/5/12

L'Ajuntament estudiarà crear connexions per a bicicletes entre el mar i els barris del centre

A proposta de la CUP, el Ple de maig va comprometre el govern a presentar una proposta factible de connexions per carrils bici segur entre els barris de dalt de la via i la façana marçitima. La CUP va argumentar que l'objectiu central de la mobilitat interna de la ciutat cap a la façana marítima no ha de fer-se pensant en el cotxe, els aparcaments per a cotxes, i els camins asflatats a través de l'Ortoll, sinó per a vianants, transport públic i bicicletes. En aquest sentit va recordar que les úniques vies per a bicicletes a la ciutat són sentit est-oest (Ronda Ibèrica, carretera genavés de l'eix Rambaeral i Passeig Marítim) i va demanar que s'habilitin vies ràpides i segures per a bicis que connectin els barris més poblats amb la façana marítima, com per exemple a través de l'eix Rambla Samà-Pirelli.

Consulta la moció AQUÍ

9/5/12

Signeu per la ILP pel dret a l'habitatge!

La CUP va presentar el darrer Ple municipal una moció per demanar el suport de l'Ajuntament en la recollida de firmes que faci possible portar la Iniciativa Legislativa Popular pel dret a l'habitatge al Congrés dels Diputats.

La moció va ser aprovada i ja és visible la publicitat al web de l'Ajuntament (www.vilanova.cat) des del qual es pot signar la petició via electrònica. En els propers dies es podrà signar a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà i també es pot fer a l'Ateneu Vilanoví. La petició popular demanar la instauracó de la dació en pagament, és a dir, que donant la casa al banc quedi saldat el deute de la hipoteca, al contrari del que passa ara, que les famílies donen la casa però es queden igualment amb el deute, element que en molts casos les porta a la ruïna asboluta i a la incapacitat de refer-se en molts anys.

8/5/12

La Generalitat encara retallarà més la seva aportació a llars d'infants i escoles municipals

El Ple de Vilanova de dilluns 7 de maig va aprovar un augment de les taxes a les dues llars d'infants municipals (La Baldufa i l'Escateret), l'Escola de Música, l'Escola Municipal d'Art i Disseny i l'Escola d'Aeronàutica per tal de compensar la rebaixa de l'aportació de la Generalitat. En el que és en realitat una mostra d'irresponsabilitat política i pública absoluta, la Generalitat de CiU ha retallat i anuncia que retallarà encara més les aportacions pactades per al finançament de les escoles municipals, cosa que obliga l'Ajuntament a assumir més despesa i a traspassar una part d'aquesta als usuaris. 

La proposta va ser votada a favor per CiU, amb l'abstenció del PP, ICV i CUP. Quim Arrufat, regidor de la CUP, va argumentar: "No és pot haver fundat una xarxa de serveis públics on després no s'assegura res i aquests queden finalment al descobert. És d'una inseguretat absoluta. Ara tenim un augment de preus públics que repercuteix en els usuaris i això és absolutament injust." I és que malgrat que als usuaris se'ls incrementa només l'IPC dels darrers 3 anys, és justament en moments de crisi quan s'estan encarint tots els serveis públics. El PSC, per la seva part, hi va votar en contra, igual que ha fet amb tots els temes relacionats amb augments d'impostos i taxes, després de deixar un Ajuntament amb 102 milions de deute.