26/6/13

Al Ple del juliol demanem un seguiment exhaustiu del deute i les inversions

A més, proposem que el Ple es posicioni contra la obligatorietat de casc per a ciclistes dins el nucli urbà i que l'Ajuntament de Vilanova doni suport a la campanya de boicot, desinversions i sancions (BDS) a Israel.

Aquestes són les tres mocions que presentem en el primer del plens que es celebraran aquest mes de juliol. La moció més destacada és la que fa referència al deute municipal. Demanem que es formi un grup de treball per poder redactar un informe en el qual es detallin, es relacionin i es dibuixin amb precisió tots els comptes relatius als deutes actuals de l’ajuntament i a les inversions superiors a 200.000 euros des de l’any en que hi hagi el primer préstec pendent fins a data de l’elaboració de l’informe. D'aquesta manera, podrem saber amb claredat quines despeses són les que encara arrosseguem en forma de deute municipal i quin ha estat el cost real de les inversions que s'han realitzat a la nostra ciutat.

A més, des de la CUP veiem amb preocupació la nova proposta de la Direcció General de Trànsit, que pretén fer obligatori l'ús del casc per als ciclistes que circulin pel nucli urbà. Des de la CUP entenem que aquest fet pot implicar el descens d'usuaris, i per contra, l'augment de l'ús d'altres vehicles que a més de ser contaminants són més perillosos. Diversos estudis demostren aquest fet, i si prenem l'exemple de ciutats modèliques en aquest sentit veurem com aquesta norma no és positiva.

Finalment, volem que l'Ajuntament de Vilanova es posicioni a favor de la campanya BDS, que promou el boicot, les desinversions i les sancions contra Israel commemorant el 65è aniversari de la Nakba. D'aquesta manera es vol deslegitimar i desprestigiar al règim israelià, amb mesures no violentes ni punibles, i es vol denunciar la injusta situació que pateix el poble palestí des de l'any 1948.

En aquests enllaços podeu llegir les mocions completes:

Moció pel seguiment del Deute Municipal
Moció sobre l'obligatorietat del casc per ciclistes urbans 
Moció de suport a la campanya BDS contra Israel

5/6/13

El Ple decideix que Llanos de Luna sigui persona non grata, vota per la sobirania fiscal i per la revaloració de les pensions

A més, es va denegar el permís per realitzar el correbous a La Collada, i es va aprovar un nou punt en la negociació amb l’empresa Valoriza  



El Ple del mes de juny, celebrat el passat dilluns dia 3, va ser un dels més extensos de la legislatura, amb una durada de mes de sis hores, en les que es van tractar gairebé una quarantena de punts. Pel que fa a les mocions de la CUP al dir que totes tres van ser aprovades per una clara majoria dels regidors. La primera de totes és la que demanava la declaració de l’actual delegada del govern espanyol, María de los Llanos de Luna, com a persona non grata a la nostra ciutat, a més de demanar la seva dimissió. Aquesta moció es va aprovar amb el suport de tots els grups, excepte el Partit Popular, i a més, a última hora es fa afegir la demanda al Congrés dels Diputats per a que qualsevol acte d’enaltiment del feixisme, el franquisme i el nazisme suposi la inhabilitació del càrrec públicresponsable dels fets.

La segona moció feia referència a l’exercici de la sobirania fiscal per part de l’Ajuntament de Vilanova. Es demanava que s’ingressessin els impostos a l’Agència Tributària Catalana, i no pas a l’espanyola. Aquest punt també va prosperar, tot i que amb la proposta del govern de fer els passos necessaris estudiant les limitacions legals i econòmiques que podria suposar.

Finalment, l’última moció demanava que es portés a terme la revalorització de les pensions, que des de l’inici del 2013 estan congelades sense la pertinent actualització a partir de l’IPC. Així doncs, el Ple es va mostrar favorable a aquesta actualització, per evitar que qui pateix la crisi siguin els que no l’han causat, i a més es segueixi posant en una situació crítica a sectors de la societat vulnerables, com és el dels pensionistes.

A part de les mocions presentades per la candidatura independentista, també hi van haver dues mocions que van comptar amb el nostre suport, com és la que va presentar el PSC a partir d’una proposta de CCOO contra la nova llei de l’administració local que està elaborant el govern de l’estat. Una llei que treu competències als municipis seguint amb la onada centralitzadora que estem patint. A part, també es va aprovar una moció per donar suport a la ILP per a la Renda Mínima Garantida, una iniciativa que des de la CUP s’ha donat suport directe participant en la presentació de la ILP a Vilanova la setmana passada i una altra contra la LOMCE promoguda pel ministre Wert.

Aprovats els preus a les escoles municipals, denegat el permís pel correbous a la Collada i nou pas en la negociació amb Valoriza 

A part de les mocions més destacades, hi ha diversos punts de l’ordre del dia que cal destacar.  El primer de tots és l’aprovació dels preus a les escoles municipals(escola de música, escola d'art i guarderies), després de portar-ho per tercera vegada al ple, finalment es van aprovar amb la introducció de la tarificació social a l’escola d’art i un augment més progressiu per als alumnes de fora de la ciutat (durant 4 anys) respecte a la proposta inicial, i un augment de l’1,5% en l’escola de música i del 3% en les guarderies.La CUP s’hi va abstenir, ja que tot i valorar la introducció de la tarificació social, es fa d’una forma tímida que només permet reduccions de fins al 20% per a les famílies amb menys recursos.

Un dels altres punts importants és el que va suposar la denegació del permís per a realitzar el correbous al barri de La Collada. La votació d’aquest punt va ser ajustada, ja que CIU i PSC van donar llibertat de vot als seus regidors. Ara falta veure com actuarà la Generalitat, ja que tot i que segons la llei es requereix l’aprovació per part del ple,aquests tipus d’actes són de la seva competènciai podria ser que acabés donant-hi permís. Des de la CUP esperem que la Generalitat tingui en compte aquesta decisió del ple per no concedir els permisos i que per fi s’acabi amb la tortura dels braus a la ciutat.

Finalment, el darrer punt destacat és el que fa referència a la negociació amb l’empresa Valoriza i els seus treballadors. El ple va aprovar una reducció del contracte amb l’empresa del 6,3% i el govern s’ha compromès a garantir el salari de tots els treballadors i que com a màxim veurien endarrerir la seva paga de nadal fins a la primera setmana de gener. Tot i que des de la CUP, esperem que en les negociacions a tres parts durant les properes setmanes es pugui resoldre aquest darrer tema i finalment es pugui arribar a un acord amb el comitè d’empresa, creiem que hi ha hagut un canvi molt important, gràcies a les pressions de treballadors i oposició, respecte a anteriors plens on el govern havia afirmat que era de justícia que els treballadors de Valoriza veiessin reduït el seu sou, tal i com havia passat amb el treballadors municipals i d’alguns altres serveis externalitzats.