27/11/13

Aposta de la CUP per una millor gestió dels residus

L’últim Ple municipal d’aquest 2013 comptarà amb tres mocions de la Candidatura d’Unitat Popular  

La gestió dels residus és un dels temes que més ens han de preocupar, i per diversos motius. Primer de tot pel propi impacte que té sobre el territori, com l’obtenció de recursos esgota de manera voraç les reserves del planeta, i com la petjada ecològica és una inesgotable generadora de residus. A més, però, la gestió dels residus també és un problema que s’escapa de les qüestions ecològiques. Actualment a la nostra vila, prop d’un 10% del pressupost municipal està destinat a la recollida d’aquests, i per tant aquesta qüestió també ens ha de fer analitzar quin és el millor model. Per tot això, la CUP presenta una àmplia moció, que aborda diversos aspectes relacionats amb els residus, i que aposta per un model que des de fa temps defensem com és el de la recollida porta a porta. A més, també aposta per la instal•lació d’una deixalleria mòbil fixa al centre de la ciutat per facilitar l’accés dels ciutadans i no obligar-los a anar al Punt Net o a estar pendent de la deixalleria mòbil. Finalment, també considera que cal elaborar una plana web que aglutini totes les qüestions relacionades amb els residus (informació sobre reciclatge i deixalles, desglossament dels costos del servei, taxes, horaris Punt Net, etc.). Cal dir que aquesta moció va lligada amb la campanya ACTUEM! Que la CUP ha posat en marxa, i que durant el proper mes de desembre realitzarà diverses accions de conscienciació. 

La segona moció està relacionada amb la instal•lació, per segon any consecutiu, de la pista de gel a la Plaça de la Vila. La setmana anterior, la CUP ja va emetre un comunicat criticant-ne la seva instal•lació pel seu elevat cost energètic i econòmic, i perquè no es considera que aquest model de promoció sigui propi de ciutats com la nostra. La moció demana que l’Ajuntament no col•labori més en la instal•lació d’aquestes pistes a la nostra vila, i que per tant no doni els permisos. Finalment, la moció proposa cercar altres elements que promocionin el comerç local, i que ho facin de manera respectuosa amb el Medi Ambient, i que no ocupin un espai tant gran en un indret tan emblemàtic de la nostra vila. 

Per acabar s’ha presentat una moció contra la nova llei de seguretat ciutadana que des del govern de l’Estat s’està impulsant. Es tracta d’una llei que recorda èpoques encara més fosques de la nostra història i que posa en dubte el propi dret a manifestar-se. La repressió política va en augment dia rere dia, i des de la CUP no acceptarem cap pas endarrere en les llibertats i els drets dels ciutadans, tot al contrari. La CUP demana a l’Ajuntament que es posicioni en contra d’aquesta proposició de llei i que doni suport a totes aquelles campanyes que hi vagin en contra.   

La CUP també ha presentat una pregunta oral sobre les propostes aprovades a la primera AMO.   

Aquestes són les tres mocions que presentem: 

20/11/13

La CUP demana que no s’instal•li la pista de gel a la plaça de la Vila

Per segon any, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha anunciat que, per iniciativa de l’associació de comerciants Viu Comerç, s’instal·larà una pista de gel a la plaça de la Vila en el marc de la campanya de Nadal. 

La CUP de Vilanova i la Geltrú ja va mostrar el seu rebuig l’any pasat a aquesta acció i lamentem que, novament, el govern local cedeixi part de l’espai públic de la principal plaça de la ciutat al lucre d’una activitat que és poc sostenible amb el medi ambient i que paguem tots els ciutadans, siguem o no clients de la pista. A més, enguany la Pista estarà instal·lada a la plaça durant gairebé dos mesos, en una campanya de Nadal que cada any s'avança més en el calendari.  

Considerem que és irresponsable, per part del govern, donar suport al desenvolupament d’aquesta proposta comercial perquè vulnera els objectius del Pla d’Estalvi Energètic recentment aprovat, que persegueix el doble objectiu de reduir la despesa econòmica derivada del consum i aconseguir una ciutat més sostenible. Aquesta és una mostra palpable de la nul•la sensibilitat social i la manca de consciència ecològica del govern local. 

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, segons el conveni del 2012, va córrer amb la despesa del consum elèctric de, com a mínim 6.000 euros, una xifra escandalosa, que els ciutadans no haurien d’assumir. Així mateix, des de l’Ajuntament es facilitaran 3.000 entrades als escolars dels centres vilanovins per a que accedeixin al recinte, una decisió que lamentem profundament, ja que es menysté el valor de la cura de la sostenibilitat del Planeta i es posa a l’alça el consumisme acrític. 

La pista de gel significa un consum energètic injustificable, que no es pot permetre la ciutat, fomenta un tipus de lleure inapropiat pel clima mediterrani, difon entre els infants valors de poc respecte per l’entorn i que no garanteix, amb termes mesurables, la dinamització d’un dels principals eixos comercials de la vila. Per tot plegat, la CUP s’oposa a la instal•lació de la pista de gel i demana al govern local que retiri la infrastrucutra; a Viu Comerç, que prengui conciència de les repercussions negatives que suposa aquesta iniciativa i a la ciutadania, que reflexioni sobre el foment d'un consum irresponsable abans de fer-ne ús.   


6/11/13

La CUP es nega a augmentar els impostos i taxes només per pagar als bancs

L’augment impositiu que proposa el govern va destinat, no a millorar els serveis i les polítiques públiques, sinó a pagar els 2,6 milions d’euros més que el proper 2014 l’Ajuntament ha de retornar als bancs en concepte de retorn de capital i interessos. 

El ple municipal del proper dilluns 11 de novembre tindrà com a punt central l’aprovació de les Ordenances Fiscals 2014, que fixen els impostos i taxes municipals a la ciutadania. El gran problema de l’Ajuntament és el deute, que esquitxa tota política municipal i debat polític, també el de les Ordenances Fiscals. El 2014 el retorn del capital i els interessos d’aquest deute municipal s’incrementa en 2,6 milions d’euros, sumant ja 10,7 milions d’euros respecte un pressupost municipal total de 65.

En aquest sentit, el govern municipal planteja augmentar taxes i impostos a la ciutadania per fer front a l’increment d’aquest, i no per millorar polítiques públiques, per reforçar serveis a la ciutat o per a un equipament concret. La CUP creu que això és injustificable, que no es responsabilitzar tota la ciutadania d’unes polítiques públiques que ens han dut a aquesta situació d’endeutament. De cap manera podem demanar als ciutadans que facin un esforç impositiu que anirà, directament, sense embuts, a les butxaques de les entitats financeres.

Mentrestant el govern municipal no ha fet res per mirar d’obtenir més ingressos, proposant simplement una pujada impositiva. Tampoc ha intentat renegociar amb els bancs, que és la proposta de la CUP: allargar al màxim els terminis del retorn d’aquest deute que ens ofega. Per això plantegem tot un seguit de mesures de pressió a la banca que desgranarem en el proper ple municipal. Si tothom ha de ficar-hi de la seva part en aquesta situació d’emergència, la banca també.

La CUP ha presentat tres mocions i una pregunta al Ple Muncipal 

La primera moció tracta sobre una proposta anunciada en el darrera Ple d'Estat de la Ciutat, com és la de vianalitzar el tram de l'Av. Francesc Macià comprés entre el Rambla Samà i el Carrer Josep Coroleu. Entenem que és molt important ampliar l'eix comercial de la ciutat més enllà de la Rambla, i que aquesta avinguda permet fer-ho. La pacificació del trànsit és positiva a l'hora de facilitar la mobilitat peatonal, i aquesta mobilitat és molt útil a l'hora de promocionar el comerç. A més, és factible portar-ho a terme, ja que es tracta d'un carrer amb un trànsit força reduït i que permet trobar una fàcil alternativa en els carrers paral·lels.

La segona moció de la CUP demana que tots aquells establiments que fan un ús privatiu de l'espai públic estiguin obligats a oferir els seus serveis a la població. D'aquesta manera es pot acabar amb la manca de lavabos públics a la nostra ciutat. A més, també es pretén que aquells lavabos ja existents, ja sigui en centres cívics, biblioteques o mercats, siguin ben senyalitzats i que s'ofereixi aquest servei a la població.

Finalment, un tema que des de fa uns mesos està treballant la CUP a partir d'una denúncia que ens va fer arribar una ciutadana és el dels talls de subministrament d'aigua a alguna veïns de la ciutat. Entenem que l'aigua és un servei essencial, i que l'Ajuntament no es pot permetre el luxe de tallar el servei a cap ciutadà, tot el contrari, ha de garantir aquest bé essencial i ha de fer tot el possible per facilitar l'accés a qualsevol persona. Les administracions i empreses públiques han d'oferir aquest servei des del punt de vista de garantir el servei, i en cap cas des d'un punt de vista mercantilista.

En el torn de precs i preguntes, la CUP ha entrat una pregunta per conèixer quina va ser l'actuació dels Mossos d'Esquadra durant la darrera jornada de vaga que va convocar tota la comunitat educativa, arran de les queixes rebudes per estudiants de l'Institut Baix a Mar.

En aquests enllaços podeu veure les mocions presentades per la CUP al proper Ple: