25/10/13

"Esperem que [el govern local] no posi l'ordenament jurídic i els interessos del capital per davant dels interessos vilanovins."

 Resum de la intervenció de Marc Font, regidor de la Candidatura d'Unitat Popular a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, en el debat sobre l'Estat de la Ciutat 2013. 

El Ple sobre l'Estat de la Ciutat va servir per deixar clar quin és el posicionament de la candidatura d'Unitat Popular davant l'acció del govern local en aquest dos anys i escaig de legislatura. El discurs de la CUP va girar entorn a la denúncia de la manca d'iniciatives pròpies del govern, ja que únicament s'ha dedicat a gestionar lla situació econòmica i anar posant pedaços en cada conflicte sorgit. En cap cas s'ha percebut la intenció de trobar formes imaginatives per poder redreçar la situació dels comptes municipals, però tampoc en la resolució de conflictes laborals amb els treballadors municipals ni amb el fet d'estar al costat de la gent que està perdent les seves cases o que es troba en una situació límit. En paraules del regidor de la CUP: "Qui atura desnonaments i impulsa un banc d‘aliments és la PAH. Qui està defensant una escola digna a la Pasífae són l’AMPA i els mestres. Qui fa propostes i posa ordre en els temes laborals d’aquest ajuntament són el propis sindicats. Qui està assegurant una programació cultural digne a la ciutat, són sobretot les entitats i voluntaris." 

L'altre aspecte que va protagonitzar el discurs de la CUP va ser el de la denúncia del deute municipal, sobretot pel fet que la prioritat hagi de ser el retorn d'aquests diners, i que en canvi el fet de garantir serveis bàsics als ciutadans passi a ser secundari al costat de retorn del deute. "Ens estem convertint en una societat que no és ni tan sols capaç, de donar allò més bàsic als seus, però això si, amb unes institucions que paguen als bancs els seus interessos el dia que toca. " 

Des de la CUP vam reafirmar el compromís de seguir al costat de totes aquelles lluites nacionals i socials que es visquin a la nostra ciutat, i és que són aquestes lluites les que realment estan fent la política a la vila. "Al costat de tots aquells que han decidit que la política o la fem o ens la fan. En definitiva, seguirem treballant per bastir una nova majoria a la nostra ciutat. Una majoria d'esquerres, anticapitalista i independentista."   

En aquest video podeu veure el breu resum de la intervenció del portaveu de la CUP, Marc Font, en el debat sobre l'estat de la ciutat del passat dilluns 21 d'octubre.   

Recordeu que també podeu llegir el discurs complet.

8/10/13

L’Ajuntament no reconeix la il•legitimitat d’una part del deute: La banca torna a guanyar.

El Ple va aprovar la moció a favor del dret al propi cos i contra la modificació de la Llei de l’avortament, i també la que proposava implementar l’energia verda en els subministraments municipals. 

El Ple corresponent al mes d’octubre ha servit per comprovar , de nou, que el govern municipal és molt poc valent a l’hora de defensar els drets dels vilanovins davant les entitats financeres. Davant la moció presentada per la CUP on es demanava que es declarés il•legítim una part del deute municipal, bàsicament la que conformen els interessos, i que s’iniciessin accions legals per denunciar l’abús dels bancs aprofitant la situació de debilitat de l’administració. Uns bancs que cal recordar que reben diners del Banc Central Europeu a un 1%, i que el presten a l’administració local a interessos superiors al 5% en alguns casos. En el debat de la moció, el govern va deixar entreveure que estaven d’acord en el fons de la moció, però finalment no es van atrevir a votar-la a favor. Així doncs, amb els únics vots favorables de la CUP i ICV, l’abstenció del PSC, i el vot contrari de CIU i PP, la banca torna a guanyar.   

La segona moció de la CUP sí que va prosperar, i ho va fer amb el vot favorable de tots els representants municipals, excepte els del PP. La moció en defensa al dret al propi cos i contra la modificació de la llei de l’avortament va ser presentada per la regidora Marta Rius que va afirmar que “el nostre primer país, és el nostre propi cos”. Al Saló de Plens hi van assistir membres del col•lectiu Arran, que van desplegar una pancarta recordant que parir és un dret i no una imposició. Un fet molt greu és el que es va viure entre els tres regidors del Partit Popular, i és que després de la intervenció del portaveu del grup municipal, la regidora del partit va comunicar-li que ella no votaria contra aquesta moció. El portaveu, Santi Rodríguez, la va convidar a abandonar la sala instants abans de la votació per no fer visible la discrepància que la representat del partit tenia en aquesta qüestió. 

La moció en defensa de la contractació progressiva d’energia verda pels subministraments va ser aprovada per unanimitat. La voluntat de la CUP és la seguir aplicant mesures racionalitzadores de l’energia, tant per motius econòmics com per motius mediambientals. Recentment l’Ajuntament ha elaborat un estudi per veure com es pot estalviar diners i consumir menys energia, però des de la CUP es vol anar més enllà i s’aposta per la compra d’energia a empreses que generin i aportin a la xarxa energia verda. Sabem que no hi ha forma de garantir que l’energia rebuda sigui verda, però en canvi, contractant una empresa compromesa amb el medi, sabem que aquella energia verda contractada serà posada a la xarxa. A més, d’aquesta manera, ajudem a fer créixer aquest tipus d’empreses enfront a les grans empreses energètiques que controlen el país i fan i desfan amb total impunitat, castigant el medi i enriquint-se fent negoci amb l’energia.  Del Ple municipal del mes d’octubre també cal destacar l’aprovació definitiva del Pla d’Usos del casc Antic i l’Eixample Central, un nou Pla que amplia una mica el ventall d’establiments permesos a la zona. El regidor de la CUP, Raimon Ràfols afirmava que “no vèiem clara l'excés de limitacions que hi havia a la zona. Segurament nosaltres encara ho ampliaríem més. No ens fa por l'especialització. No creiem que sigui una cosa dolenta." . 

L’altre punt tens del Ple va ser el tractament de la moció presentada pel PSC sobre l’empresa PIVSAM. En un principi aquest grup s’havia compromès a retirar la moció, però finalment no ho va fer. Aquest fet va provocar una discussió tensa entre aquest partit i l’alcaldessa, que va informar que el govern no participaria en la votació, i així ho va fer abandonant el Ple. Des de la CUP vam votar a favor de la moció, ja que marcava unes línies bàsiques en la negociació amb els treballadors d’aquesta empresa municipal i els garantia que o bé mantenien la feina a l’empresa o bé l’Ajuntament treballaria per trobar-los una nova tasca a realitzar a l’administració local. Tots els grups hi van votar a favor, excepte CIU, que va marxar del Ple. 

Per acabar, cal dir que el Ple va aprovar una moció de suport als docents de les Illes i contra el TIL, imposat pel govern del PP de les Balears. Aquesta moció, a més de donar-los suport, també instava el govern a fer una aportació econòmica a la caixa de resistència. El govern hi va votar a favor tot i que no es va comprometre a poder fer aquesta aportació. Des de la CUP es va recordar que pot ser una aportació simbòlica, com la feta pel mateix nucli local de la CUP, que va ser de 100€. Durant tot el Ple, els tres regidors de la candidatura de l’Esquerra Independentista van lluir la samarreta verda de suport als mestres balears. 

L’últim punt del Ple va ser la pregunta feta per la CUP sobre la situació de l’Escola Pasífae. La resposta no va aportar cap novetat al tema, i pel que sembla tot segueix igual.