29/2/12

La CUP s'absté en els Pressupostos 2012 després de negociar IMET, Ortoll i Serveis Socials

Dos mesos i mig de negociació amb el govern i la resta de grups de l'oposició, a més de reunions i assemblees internes, han donat com a fruit un vot d'abstenció de la CUP als pressupostos de 2012.

Malgrat tot, el discurs de la Candidatura al Ple va ser crític amb les formes utilitzades pel govern en l'afer IMET, així com amb els càrrecs de confiança, i va servir per posar en alerta el Ple i la ciutadania enfront del xantatge dels bancs i les caixes.

Situació límit de les finances municipals
La crisi, la davallada d'ingressos, l'augment de la càrrega financera (enguany pagarem als bancs fins a 7,5 milions d'euros), la retallada de les aportacions de Generalitat i Estat Espanyol, l'arrossegament d'uns pressupostos anteriors amb dèficit i partides no computades són els ingredients que han fet dels pressupostos 2012 una carrera d'obstacles per tal de fer 7 milions d'ajustos sense tocar parts essencials de l'Ajuntament. Per primera vegada, els números de l'Ajuntament han estat més clars i transparents que mai i, en correspondència, la CUP ha volgut entendre-ho i posar-se en situació. Per això, des del principi de la negociació, la CUP ha estat d'acord en la necessitat de reflectir l'escassedat real en els pressupostos i deixar de fer pressupostos inflats, que només generaven impagaments, més deute i tensió a la caixa municipal.

Les línies roges de la CUP i la negociació
La CUP es va marcar a principis de la negociació 4 línies roges: reforç de serveis socials, formació ocupacional (IMET), inici de la redacció del nou Pla General Urbanístic i respecte als drets dels treballadors públics. Als 4 punts de la CUP s'hi havia d'afegir la proposta del govern d'obrir camins per l'Ortoll, que la CUP rebutjava, i l'estudi de la partida de Cultura, que s'havia vist aminorada. Una setmana abans de la convocatòria del primer Ple de Pressupostos, previst per al 13 de febrer, només s'havia avançat en dos dels sis temes que la CUP havia posat sobre la taula: acord amb els treballadors públics i manteniment de la partida de serveis socials. És per això que aquesta formació va demanar l'ajornament del Ple, a risc de votar en contra dels Pressupostos i impedir la seva aprovació.

En les dues setmanes posteriors, la negociació va avançar significativament: l'Ajuntament destinarà 230.000 euros més a l'IMET, 20.000 més a serveis socials i retira el projecte de l'Ortoll, i en destinarà 100.000 al manteniment de la ciutat, especialment de les entrades a la ciutat i de la façana marítima.

(Llegir-ho tot)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada