13/9/12

Solucions davant la pujada de matrícules dels instruments tradicionals i populars a l'Escola de Música

La segona moció que presenta la CUP al ple del proper 17 de setembre gira entorn la pujada de matrícules dels instruments tradicionals i populars i la necessitat de preservar-los.
 
Des de fa uns anys l'Escola Municipal de Música compta entre la seva oferta instrumental amb una sèrie d'instruments populars i tradicionals, com són la gralla, el sac de gemecs i el flabiol i el tamborí. Es tracta d'instruments musicals que a diferència dels altres no segueixen estudis certificats i reglats, i tenen un ús i una significació social i cultural a la nostra societat i cultura prou diferent de la resta d'instruments.

Malgrat que en l'actualitat l'ensenyament d'aquests instruments s'hagi integrat a l'oferta de l'Escola de Música Municipal, ara Conservatori, cal recordar que l'origen es troba en l’Escola Municipal d'Instruments Tradicionals, l'EMIT, que al seu torn venia a formalitzar un ensenyament que s'impartia abans a l'Agrupació de Balls de Populars i que anteriors governs de Vilanova van voler dignificar, normalitzar i popularitzar a través d'un ens propi com era l'EMIT.

La pujada generalitzada de taxes d'enguany a l'Escola de Música ha passat en alerta els alumnes i professors d'aquests instruments, atès que fins ara gaudien d'una consideració especial que ve a desaparèixer. L'ensenyament d'uns instruments que són abans de tot un benefici cultural per a al ciutat, atès que només tenen com a funció no l'exhibició individual o col•lectiva en diversos formats i auditoris, sinó l'acompanyament de balls populars i actes tradicionals, patrimoni immaterial de tots els i les vilanovines.

És evident que un augment tan considerable de la matrícula (de 0 a 100€) tan quantiosa, a més del preceptiu augment de quota mensual que també han sofert igual que la resta, farà que minvi la xifra ja escueta de 35 alumnes que té ara mateix aquest tipus d'ensenyament musical a la nostra ciutat.

Per tot això, la CUP demana al ple un compromís en la protecció i foment especial de l'ensenyament d'instruments tradicionals i populars a la nostra ciutat, per tal i com representen la pervivència d'una part fonamental del nostre patrimoni cultural i immaterial. La rebaixa substantiva, de mínim un 50%, de la matrícula en aquest ensenyament, per tal de fomentar la inscripció de més alumnes, condició bàsica perquè la ciutat segueixi comptant amb músics d'aquests instruments.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada